Arvostelu: Overcooked

arvostelut

Mitäköhän on pelintekijöiden päässä liikkunut, kun Overcookedia on ideoitu? Yhdistetään ravintolan keittiössä työskentely erilaisiin vaarallisiin ympäristöihin. Lisätään soppaan yhteystyömahdollisuus samalta sohvalta jopa neljän pelaajan kesken ja kuorrutetaan koko homma yksinkertaisella mutta söpöllä ulkoasulla. Lopputulos on sympaattisen nerokas viipale hektistä cooppihupia.

Kokataan yhdessä

Älä anna ulkoasun ja alkuvalikon hämätä. On ihan totta, että peli näyttää kuin miltä tahansa indiepeliviritykseltä. Näitähän riittää latauspalvelut pullollaan. Kun selviää, että pelissä on tarkoitus vain kokata ja saada valmiit annokset ulos keittiöstä riittävän nopeasti, ennakkoluulot kasvavat. Ensimmäisen kentän jälkeen fiilis on epäileväinen – tässäkö tämä nyt oli.

Overcooked kuitenkin yllättää. Se saa jopa raavaan miehen pilkkomaan vihanneksia ja keittämään sipulikeittoa. Se saa sohvan pohjalle lysähtäneet pelaajat nojaamaan eteenpäin ja tarraamaan aina vain kovempaa ohjaimistaan. Kenttien vaikeutuessa mukaan astuu kuuroille korville kantautuvat huudot raaka-aineiden loppumisesta ja pihvin pohjaan palamisesta. Peli vaatii koko sohvakokkikatraalta tiettyä heittäytymistä, mutta se tapahtuu kuin vahingossa. Overcooked imaisi mukaansa muutaman ensimmäisen kentän aikana.

Konsepti on nerokas. Alun helpot yhden raaka-aineen keitot vaihtuvat hampurilaisiin ja pizzoihin. Nämä vaativat jo selkeästi enemmän työvaiheita ennenkuin annos on valmis tarjoiltavaksi. Hampurilaisen pihvi pitää nuijia ja paistaa. Pizza pitää koota täytteistä ja kypsentää uunissa. Pizzoja ja burgereita voi tilata eri täytteillä, joten tilauksien kanssa on oltava tarkkana. Jossain välissä pitäisi ehtiä tiskaamaankin.

Reseptien vaikeutuessa myös kentät (keittiöt) muuttuvat kimuranteimmiksi. Miltä tuntuisi kokata laivassa, kun aallokko keinuttaa keittiökalusteita puolelta toiselle? Tai miten onnistuisi liikkuvien rekkojen kyydissä kokkailu niin, että rekat vaihtavat välillä paikkaa aiheuttaen pahaa-aavistamattomien kokkien maantielle liiskaantumisia?

1,2,3… kokatkaa!

Kenttien läpäisystä palkitaan tähdillä. Tähtien määrä vaihtelee saatujen pisteiden mukaan yhdestä kolmeen, kun taas pisteet ovat suoraan verrannollisia siihen montako tilausta ehdit kentän aikana valmistamaan. Tällä kaavalla edetään keittiöstä toiseen. Muutamien reseptien ja alati vaikeutuvien kenttien lisäksi mitään uutta peli ei alun jälkeen tarjoa. Toisaalta sen ei tarvitsekaan. Overcookedin viehätys piilee helpossa lähestyttävyydessä. Kunhan omaa kokkiaan osaa liikuttaa neljään ilmansuuntaan, yhdellä napilla nostella asioita ja toisella tehdä vaadittuja toimintoja, niin on ansainnut paikkansa keittiössä. Tämän jälkeen katsotaankin kuinka hyvin kommunikaatio pelaajien kesken toimii, kuka pystyy toimimaan paineen alla ja kuka kompuroi täydellisen annoksen kanssa. Tästä lähtien ajattelen, että tällaista sen täytyy olla oikeidenkin ravintoloiden keittiöissä.

Vaikka ollaankin reilusti plussan puolella, niin mukaan mahtuu jotain negatiivistakin. Overcooked ei ole yksinpelaajia varten. Toki peliä voi pelailla myös yksin, mutta se ei ole kovin mukavaa, ehkä jopa vähän tylsää. Pelin hauskuus piilee kommunikaatiossa ja yhdessä tekemisessä. Kun toinen paistaa pihvejä, toinen pilkkoo vihanneksia. Kolmannen tai jopa neljännen pelaajan lisääminen vaan nostaa hupia entisestään. Tämän takia onkin valitettavaa, ettei Overcooked sisällä moninpeliä verkon yli. Pelin vaikeusaste myös hieman sotii yleisilmettä vastaan. Alun kentät ovat helppoja, mutta loppua kohden vaaditaan jo todella saumatonta yhteistyötä, että kentät pääsee ylipäätään läpi. Kun uudet keittiöt avautuvat yhteenlasketun tähtimäärän mukaan, vaarana on jäädä junnaamaan paikoilleen. Onneksi samojen kenttien pelaaminen parempien pisteiden toivossa on yllättävän hauskaa.

Palaan ensimmäisen kappaleen kysymykseen. Mitä kummaa on mielessä liikkunut, kun Overcookedia on lähdetty ideoimaan? Miten ihmeessä homma on saatu näin hyvin toimimaan? Hullunkurinen konsepti ja nerokkaan yksinkertainen mutta addiktoiva pelattavuus yhdistyvät valloittavaksi kokkauspeliksi, jossa hauskanpidon rajana on oikeastaan vain saman sohvan ääreltä löytyvän porukan uskallus heittäytyä pelin vietäväksi. Jos paikallisia pelikavereita ei löydy, voi arvosanaa huoletta laskea useammalla numerolla.

Arvosana: 8.5

 Lajityyppi: Simulaatio
Kehittäjä: Ghost Town Games
Julkaisija: Team17
Julkaisupäivä: 3.8.2016
Alustat: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One (arvosteltu), Nintendo Switch
Ikäraja: 3+
Kotisivu: http://www.ghosttowngames.com/overcooked/

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Tagged